گروه شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی، گرگان، ایران
چکیده: (26 مشاهده)
در مطالعه حاضر، اثر افزودن گیاه ثعلب (Orchis mascula) به جیره غذایی ماهی گورخری (Danio rerio) بر شاخصهای فیزیولوژیک و پاسخ استرسی پس از استرس حملونقل بررسی شد. 288 عدد ماهی گورخری با میانگین وزنی 01/0±23/0 گرم به مدت 8 هفته با چهار جیره شامل: شاهد (C، جیره پایه فاقد ثعلب)، سه سطح مختلف از ثعلب در جیره شامل: OM0.5: ( 5/0 درصد)، OM1 (1 درصد)، OM2 (2 درصد) تغذیه شدند. در انتهای آزمایش ماهیان به مدت دو ساعت در معرض استرس حملونقل قرار گرفتند و شاخصهای شاخصهای بیوشیمیایی، آنزیمهای کبدی و پاسخ استرسی بررسی شدند. نتایج نشان داد که جیرههای حاوی 1 و 2 درصد ثعلب به طور معنیداری گلوکز، کورتیزول، کلسترول، لاکتات دهیدروژناز و فعالیت آنزیم آسپارتات آمینوترانسفراز را کاهش دادند (05/0 > P) درحالیکه فعالیت آلکالین فسفاتاز در گروه OM1 به حداکثر رسید (05/0>P). با اینحال، تریگلیسرید و فعالیت آلانین آمینوترانسفراز در دوز 2 درصد افزایش یافت (05/>P). بر اساس نتایج حاصله، استفاده از 1 درصد ثعلب جهت بهبود سلامت کبدی، کاهش استرس و تنظیم متابولیسم بیوشیمیایی در پرورش ماهی گورخری پیشنهاد میشود.