گروه زیست شناسی، واحد رودهن، دانشگاه آزاد اسلامی، رودهن، ایران.
چکیده: (699 مشاهده)
این مطالعه به منظور بررسی تاثیر تغذیه با مکمل اسانس اورگانو بر بافت مغز ماهیان کوی تحت مسمومیت طولانی مدت با داروی ناپروکسن انجام شد. برای این منظور 135 ماهی کوی (میانگین وزنی 1±5 گرم و میانگین طول 1±6 سانتی متر) در سه گروه با سه تکرار، به مدت 30 روز با دو رژیم غذایی جیره پایه و جیره حاوی اسانس اورگانو تغذیه شدند و سپس به مدت 14 روز تحت مسمومیت طولانیمدت با داروی ناپروکسن قرار گرفتند. تیمارها شامل گروه کنترل (C): تغذیه با جیره پایه، گروه T1: تغذیه با جیره پایه و مسمومیت با ناپروکسن و گروه T2: تغذیه با جیره حاوی اسانس اورگانو و مسمومیت با ناپروکسن، بود. نمونه برداری از بافت مغز در پایان آزمون انجام شد و نمونههای بافت پس از تثبیت در محلول بوئن و تهیه اسلایدهای بافت شناسی مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد، بیشترینعارضهمشاهده شدهدرتیمار T1 شامل: گلیوز، واکوئله شدن، نکروز، التهاب و پرخونی بود و این عارضهها در T2 با اثر تخریبی کمتری نسبت به T1 مشاهده گردید. این نتایج نشاندهنده تأثیر مثبت تغذیه با اسانس اورگانو در کاهش آسیب بافت مغز در نتیجه مسومیت با ناپروکسن در ماهی کوی بود. با توجه به گسترش مصرف ناپروکسن و افزایش شناسایی باقیمانده این دارو در آبهای سطحی جهان، بررسی اثرات این آلاینده دارویی بر موجودات غیر هدف بهویژه ماهیان بسیار حائز اهمیت است و اهمیت شناسایی و معرفی استراتژیهای کاربردی را در جهت کاهش عوارض سوء و ضررهای اقتصادی ناشی از مسمومیت با این آلایندهها دو چندان میکند.
Alavinejad S S, Kazempoor R, Mehdipour M, Khajehrahimi A. Potential protective effect of Oregano vulgare on toxic effects of naproxen on brain of Koi fish (Cyprinus carpio). 3 2022; 9 (3) :1-9 URL: http://ornamentalaquatics.ir/article-1-313-fa.html
علوی نژاد سیده شیوا، کاظم پور رضا، مهدی پور مهران، خواجه رحیمی امیراقبال. مقاله علمی – پژوهشی: بررسی تاثیر تغذیه با مکمل اسانس اورگانو (Oregano Vulgare) بر بافت مغز تحت مسمومیت طولانیمدت با ناپروکسن در ماهی کوی (Cyprinus Carpio). آبزیان زینتی. 1401; 9 (3) :1-9