سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی- موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور-مرکز تحقیقات ژنتیک و اصلاح نژاد ماهیان سردابی یاسوج
چکیده: (131 مشاهده)
تلاشهای زیادی برای انجماد گامتهای ماهی و آبزیان صدفدار انجام شده است. تشکیل بانک اسپرم در برخی از ماهیهای مهم تجاری با موفقیت حاصل شده است. در آبزیان صدفدار بهویژه در میگوها، اگرچه انجماد اسپرم موفقیتآمیز بوده است، اما هیچ تلاشی برای تشکیل بانکهای اسپرم صورت نگرفت. تحقیقات در زمینه انجماد تخم و جنین ماهی و آبزیان صدفدار، با موفقیت کمتری همراه بوده است. دلایل متعددی برای عدم موفقیت در انجماد تخمک/جنین ذکر شده است و موانع اصلی نفوذپذیری غشاء کم در تخمها، حجم بالای زرده تخمک و وجود محفظهها در جنینهای در مراحل اولیه رشد است. این عوامل منجر به تشکیل کریستال یخ در طول فرآیند انجماد می شود. همچنین تخمکها و جنینها مستعد آسیبهای سرمایی غیر مرتبط با آسیب کریستال یخ هستند. عده ای از محققین برخی دیگر از مشکلات رادر پروتکلهای کرایوبانک[1] تخمک/جنین گزارش کردهاند که به طور مفصل در مقاله حاضر مورد بحث قرار گرفته است. نیاز مبرمی به توسعه تکنولوژی کرایوبانک مناسب برای تخم/جنین ماهی به منظور افزایش تولید ماهی در شرایط اسارت وجود دارد. تلاش برای حفظ انجماد لارو جانوران آبزی چالش دیگری است که در گذشته نه چندان دور رخ داده است. هدف از بررسی حاضر، جمعآوری اطلاعات جامع در مورد تلاشهایی است که تاکنون در زمینه کرایوبانک تخم و جنین ماهی و نیز سایر آبزیان انجام شده است؛ سپس چالشهای موجود در راستای برنامهریزی تحقیقات آتی به منظور قابل دوام و مقرون به صرفه بودن این فناوری ارزیابی می گردد.
[1]فرآیند خنکسازی و ذخیرهسازی سلولها، بافتها یا اندامها در دمای بسیار پایین یا انجماد برای ذخیره آنها به منظور استفاده در آینده «انجماد» نیز نامیده می شود.