گروه تکثیر و پرورش آبزیان، دانشکده شیلات و علوم دام، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران
چکیده: (2992 مشاهده)
برآوردخطرات مواجهه ماهی با ترکیبی از ترکیبات زراعی شیمیایی مانند آفتکشها و کود زیستی یکی از مهمترین عوامل در ارزیابی این ترکیبات در مطالعات سمشناسی است. این آلایندههای شیمیایی میتوانند از طریق مواد غذایی، پوست یا مخاط وارد بدن ماهی شده و با توجه به ساختار شیمیایی و شرایط محیطی ممکن است موجب اختلالات فیزیولوژیک مانند تغییرات درپارامترهای خونی، فعالیت آنزیم ها در بافتهای مختلف از جمله کبد، کلیه، روده و آبشش و ... شوند. سطح ALT، AST و ALP سرم خون ماهی به عنوان نشانگر زیستی برای وضعیت سلامتی و فعالیت کبد در مهرهداران عمل میکند و معمولاً در تشخیص بیماریهای ماهی به علت سمیت و آلودگی آبزی استفاده میشود. بنابراین، هر گونه تغییر و آسیب در ساختار و عملکرد کبد ناشی از تجمع آلایندهها منجر به تغییر در میزان فعالیت آنزیمهای کبدی میشود و با سنجش این آنزیمها میتوان پی به آسیبهای کبدی و نهایتاً آلودگی محیط برد. مطالعه حاضر به بررسی اثر آلایندهها بر آنزیمهای کبدی در آبزیان میپردازد.