در بررسی حاضر اثرات اسید پروپیونیک خوراکی در جیره غذایی کلمه خزری (Rutilus caspicus) بر شاخصهای رشد و کنترل شاخصهای استرس در مواجهه با تنش شوری مورد بررسی قرار گرفته است. به این منظور 3 گروه تیمار و یک گروه کنترل در نظر گرفته شد. لذا تعداد 180 ماهی با میانگین وزنی78/1 ± 10 گرم در 21 مخزن با ابعاد 5/1 ×5/1 متر و حجم آبگیری 60 لیتر (15 قطعه در هر مخزن) تقسیم شده و مورد پرورش قرار گرفتند. بچه ماهیان در 5 گروه با سطوح مختلف صفر (گروه کنترل)، 5/0، 1 و 2 درصد اسید پروپیونیک با سه تکرار به مدت دو ماه با جیره آزمایشی تغذیه شدند. پس از 60 روز تغذیه با جیره غذایی آزمایشی، بچه ماهیان به مدت 12 ساعت در مواجهه با تنش شوری غیر کشنده با میزان ppt 10 قرار گرفتند. سپس جهت سنجش میزان گلوکوز و کورتیزول بهعنوان شاخص استرس عملیات خونگیری در 6 بازه زمان شامل: قبل از تنش شوری، بلافاصله پس از تنش شوری، 12، 24، 48 و 72 ساعت پس از تنش شوری انجام شد. بر اساس نتایج در تمامی گروههای تیمار تغذیه شده با سطوح متفاوت اسید پروپیونیک میانگین وزن شاخصهای رشد از جملهوزن نهایی، افزایش وزن بدن، ضریب رشد ویژه و درصد افزایش وزن بدن در مقایسه با ماهیان گروه شاهد بهطور معنیدار پایینتر محاسبه گردید (05/0P˂). در عین حال هورمون کورتیزول به عنوان شاخص استرس در ماهیان تغذیه شده با اسید پروپیونیک بالاتر از ماهیان گروه شاهد ثبت گردید (
Mazandarani M, Soudagar M, Jafari V, Jafer Noode A, Bazi F, Sarpanah A. Effects of dietary Propionic acid on growth performance and resistance to salinity stress in Caspian roach (Rutilus caspicus). 3 2018; 5 (1) :1-8 URL: http://ornamentalaquatics.ir/article-1-160-fa.html
مازندرانی محمد، سوداگر محمد، جعفری ولی الله، جافر نوده علی، بزی فرهاد، سرپناه علی نقی. اثرات اسید پروپیونیک خوراکی بر شاخصهای رشد و مقاومت در برابر استرس شوری در کلمه خزری (Rutilus caspicus). آبزیان زینتی. 1397; 5 (1) :1-8