گروه تکثیر و پرورش آبزیان، دانشکده شیلات و محیط زیست، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
چکیده: (9 مشاهده)
این مطالعه با هدف بررسی تأثیر سطوح مختلف پودر ریشه ماکا (Lepidium meyenii) در جیره غذایی بر شاخصهای بیوشیمیایی ماهی زبرا (Danio rerio) در مواجهه با استرس حملونقل انجام شد. تعداد ۳۰۰ قطعه ماهی زبرا با میانگین وزنی 01/0 ± 29/0 گرم به صورت تصادفی به چهار گروه شاهد و سه تیمار با سطوح 5/0، ۱ و ۲ درصد پودر ریشه ماکا (به ترتیب C، T1، T2و T3) تقسیم شده و به مدت ۸ هفته تغذیه شدند. در انتهای آزمایش، ماهیان به مدت دو ساعت در معرض استرس حملونقل قرار گرفتند و شاخصهای بیوشیمیایی، آنزیمهای کبدی و هورمون کورتیزول ارزیابی شدند. نتایج نشان داد که پودر ریشه ماکا بهویژه در سطح ۲ درصد، به طور معنیداری سطوح گلوکز، کورتیزول، تریگلیسرید، کلسترول، لاکتات دهیدروژناز، آسپارتات آمینوترانسفراز، آلانین آمینوترانسفراز و آلکالین فسفاتاز را کاهش داد (05/0>P). بر اساس نتایج حاصله، استفاده از پودر ریشه ماکا به عنوان یک افزودنی گیاهی طبیعی در جیره غذایی ماهی زبرا بهویژه سطح ۲ درصد میتواند به کاهش اثرات منفی استرس حملونقل کمک کند.
Safari R, Azadi H, Khajavi A M, Rahbar M, Mortezaei F, Hejrati M H. Protective effects of maca (Lepidium meyenii) on stress biochemical markers in zebrafish during transportation. Ornamental Aquatics 2025; 12 (4) :19-28 URL: http://ornamentalaquatics.ir/article-1-384-fa.html
صفری رقیه، آزادی حامد، خواجوی امیر محمد، رهیر مینا، مرتضایی فائزه، هجرتی محمد حسین. مقاله علمی – پژوهشی: اثرات حفاظتی ریشه ماکا (Lepidium meyenii) بر شاخصهای بیوشیمیایی استرس در ماهی زبرا (Danio rario) طی حملونقل. آبزیان زینتی. 1404; 12 (4) :19-28