گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران
چکیده: (227 مشاهده)
کاروتنوئیدها گروهی از رنگدانههای طبیعی محلول در چربی هستند که اساساً از منابع طبیعی مانند گیاهان و جانوران تولید میشوند، با این حال، کاروتنوئیدها از طریق مصنوعی نیز سنتز میشوند و در بخشهای مختلف صنعت آبزیپروری مورد استفاده قرار میگیرند. پژوهش حاضر با هدف بررسی کارکرد مکملهای کاروتنوئید در بهبود رنگدانه پوست و رشد آبزیان بهویژه ماهیان بهاجرا درآمد. از مهمترین کارکردهای کاروتنوئیدها میتوان به کارکرد شبهآنتیاکسیدانی آنها در برابر رادیکالهای آزاد و عوامل اکسید کننده، افزایش ایمنی بدن در برابر بیماریهای باکتریایی و قارچی، نقش حیاتی در بهبود رشد، بقا و تولیدمثل آبزیان و همچنین، دخالت در مراحل نوزادی یا مراحل اولیه تغذیه اشاره کرد. تاکنون تحقیقات مختلفی پیرامون افزودن مکملهای کارتنوئیدی به جیره غذایی آبزیان گزارش شده است که تاثیرات مثبت و قابل توجهی بر بهبود رنگ پوست و همچنین، افزایش رشد بسیاری از گونههای آبزی از جمله آزادماهی اقیانوس اطلس (Salmosalar)، تیلاپیای قرمز (Oreochromis niloticus)، تترای جواهر (Hyphessobrycon callistus)، کپورکوی(Caprinus carpio L.)، ماهی طلایی (Carassius auratus)، قزلآلای رنگینکمان (Oncorhynchusmykiss)، Larimichthys crocea، ماهی دُم شمشیری (Xiphophorus hellerii)، گربهماهی سربزرگ (Clariasmacrocephalus) و گربهماهی کانالی (Ictaluruspunctatus) داشتهاند. مطالعه نتایج بهدست آمده از منابع علمی مختلف نشان داد با توجه به تاثیرات نامطلوب کاروتنوئیدهای مصنوعی بر رشد آبزیان، لازم است که از منابع گیاهی در جیرهای غذایی آبزیان بهمنظور بهبود رنگ پوست و همچنین، افزایش رشد و میزان بقای آبزیان در محیطهای آکواریومی استفاده شود. پژوهش حاضر استخراج کاروتنوئید از منابع گیاهی از جمله ریزجلبکهای مختلف از قبیل Haematococcuspluvialis،Chlorellavulgaris،Dunaliella salinaوArthrospira maxima را در اجرای این امر بسیار مناسب میداند. انجام این قبیل از فعالیتها میتواند به ارتقای بیشتر صنعت آبزیان زینتی در سطح بین المللی و همچنین، ایجاد اشتغال پایدار در کشور کمک نماید.