ماهی تیلاپیا یکی از مهمترین گونههای پرورشی آبزیان در جهان بوده و نقش مهمی در اقتصاد شیلاتی بسیاری از کشورها دارد. بهدلیل وجود خصوصیات ویژه ای از جمله امکان سازگاری با محیط جدید، تولید مثل سریع و رشد مناسب در بیش از ۱۰۰ کشور جهان بهعنوان ماهی پرورشی پذیرفته شده است. در این میان وجود بیماریهای مختلف عفونی از جمله بیماریهای باکتریائی و ویروسی بهدلیل بروز تلفات گسترده و ایجاد خسارات اقتصادی قابل توجه، یکی از چالش های اساسی در روند توسعه آبزی پروری این گونه مهم محسوب میگردند. مطالعات محققین مطرح بر روی بیماریهای ماهی تیلاپیا ثابت کرده استکه در زمان کوتاهی (2-1هفته) پس از معرفی بچه ماهیان به استخرها، احتمال آلودگی به انواع باکتریها و انگلها (منوژنها و تک یاختهها) افزایش مییابد، همچنین آلودگی به ایریدو ویروسها موجب تلفات سنگین ماهیان در ابتدای دوره پرورش میشود. بیشترین خطر تلفات ماهیان در اواسط و اواخر دوره پرورش ناشی از وجود باکتریهای بیماریزا نظیر فلاووباکتریومها Flavobacteriums و به ویژه آئروموناس هاAeromonads ، استرپتوکوک ها Streptococcus،گونههای (S.dysgalacti)، (S.iniae) وS.agalactiae) ) میباشدکه در صورت عدم رعایت نکات ایمنی و اصول بهداشتی میتوانند موجب سپتی سمی، مننگوآنسفالیت، کاهش اشتها، لاغری، بی حالی، خونریزیهای منتشره جلدی واندامهای داخلی، اگزوفتالمی، شنای مارپیچی و زمینه ابتلا به بیماریهای توام با مرگ و میر را ایجاد نمایند. بیماریهای ویروسی ماهیان تیلاپیای پرورشی از اهمیت بیشتری برخوردار بوده و میزان ابتلا و مرگ و میر به سن، درجه حرارت آب و دیگر شرایط پرورشی بستگی دارد؛ از جمله درکشورهای پیشرو، برخی هرپس ویروسها Herpes-like virus در دوره لاروی، همچنین بیماری ایریدو ویروسی Iridoviral disease (IVD) و بیماری نکروز عصبی ویروسی Viral Nervous Necrosisیا (VNN) این صنعت را با تهدیدهای جدی در دنیا مواجه نمودهاند.
Zorriehzahra, Mehrabi M, Rezvani S. Introducing of the most important rearing Tilapia infectious diseases (bacterial and viral) in hatchery phase till offer to the market (Grow out phase). 3 2014; 1 (3) :9-20 URL: http://ornamentalaquatics.ir/article-1-30-fa.html
ذریه زهرا سید جلیل، مهرابی محمد رضا، رضوانی گیل کلایی سهراب. معرفی مهمترین بیماری های عفونی (باکتریائی و ویروسی) ماهیان تیلاپیای پرورشی از مرحله هچری(Hatchery) تا عرضه به بازار (Grow out). آبزیان زینتی. 1393; 1 (3) :9-20