گروه شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی، گرگان
چکیده: (3303 مشاهده)
گونه های اکسیژن فعال و رادیکالهای آزاد طی تنفس سلولی در انسانها و موجودات هوازی دیگر تولید میشوند. این ترکیبات نقش مهمی را در بروز بعضی بیماریها مانند اختلالات عصبی، فشار خون بالا، التهاب، سرطان، دیابتها، بیماری آلزایمر و بیماری پارکینسون دارند. رادیکالهای آزاد ترکیبات ناپایداری هستند که به سرعت با دیگر مواد یا مولکولها در بدن واکنش داده و منجر به آسیب سلولی و بافتی میگردند. علاوه بر تولید فیزیولوژیکی گونههای اکسیژن فعال و رادیکالهای آزاد، اکسیداسیون چربیها و روغنهای موجود در فرآوردههای غذایی در طی تولید و نگهداری منجر به تولید محصولات نامطلوب ثانویه پراکسیداسیون چربی میشود.. آنتی اکسیدان مادهای است که به طور قابل توجهی از اکسیداسیون ممانعت میکند و آن را به تأخیر میاندازد. مواد آنتی اکسیدانی موجود در غذاها نقش مهمی بعنوان فاکتورهای مؤثر بر سلامت ایفا میکنند واز بدن در برابراسترس اکسیداسیونی محافظت میکنند به منظور جلوگیری از پراکسیداسیون چربیها در محصولات غذایی و صنایع دارویی بیشتر از آنتی اکسیدانهای سنتزی مانند بوتیل هیدروکسیل تولوئن([1]BHT)، بوتیل هیدرکسیل آنیزول (BHA[2])، ترتیاری بوتیل هیدروکینون (TBHQ[3]) و پروپیل گالات(PG[4]) استفاده میشد. بعلت خطرات سلامتی بالقوه آنتیاکسیدانهای مصنوعی،تحقیق بر روی آنتیاکسیدانهای طبیعی و ایمن، ضروری است. درسالهای اخیرباتوجهبهسلامتمصرفکننده ونگرانیها دربارهایمنیموادغذایی،توجهزیادیبهاستفادهاز آنتیکسیدانهای طبیعیمانندترکیباتپلی فنلیموجوددرمیوه وگیاهانشدهاست.