دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان - دانشکده شیلات و محیط زیست – گروه تکثیر و پرورش آبزیان
چکیده: (6462 مشاهده)
استحکام و حفظ شکل فیزیکی پلتهای غذایی طی مصرف وجلوگیری از تجزیه زودهنگام آنها درآب از اهمیت ویژهای برخوردار است. در آبزیپروری پایدار کیفیت جیره دارای اهمیت بسیاری است؛ زیرا حدود 60% از هزینه کلی تولید مزارع پرورش آبزیان مربوط به غذا میباشد. بنابراین، در هنگام تهیه یک جیره با کیفیت بالا میبایست ابتدا هزینه، پایداری فیزیکی در آب و تأمین نیازهای گونه مورد پرورش، مد نظر قرار گیرند .پایداری غذا در آب با استفاده از همبندها (بایندرها) افزایش میباید. بهگونهای که سبب افزایش استحکام پلت و کاهش میزان خردگی طی مراحل فرآوری و حمل و نقل جیرهعذایی میشود. از سویی دیگر، در صورت عدم استحکام پلتهای غذایی، تجزیه آنها درآب سبب از بین رفتن مواد تشکیل دهنده و کاهش ارزش غذایی آنها شده و با رسوب این مواد در کف استخر و متابولیسم آنها مصرف اکسیژن موجود در آب بهشدت افزایش مییابد که در این شرایط بستری مناسب جهت رشد عوامل بیماریزا و به تبع اثرات ثانویه آنها بر تولیدات استخر فراهم میگردد. بهترین همبند غذایی همبندی است که ضمن افزایش استحکام پلت تولیدی، دارای کمترین هزینه و بیشترین کارایی بوده و به راحتی قابل تهیه باشد. انواع مختلف همبندها شامل: کربوکسی متیل سلولز، نشاسته ذرت، سدیم بنتونیت، آکواکیوب و ... میباشند. هدف از تحقیق حاضر، بررسی انواع همبندهای مورد استفاده در صنعت آبزیپروری و معرفی بهترین همبند با بیشترین کارایی میباشد.