:: دوره 10، شماره 3 - ( 7-1402 ) ::
جلد 10 شماره 3 صفحات 20-9 برگشت به فهرست نسخه ها
مقاله علمی – ترویجی:‌ بررسی تاثیر تغذیه با پروبیوتیک و مسمومیت تجربی با داروی ناپروکسن بر آسیب‌شناسی بافتی در ماهی زبرا (Danio rerio)
علی ابراهیم ، نگار پناهی ، رضا کاظم‌پور ، امیراقبال خواجه رحیمی ، نجمه هادیزاده ‌
گروه علوم پایه دامپزشکی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
چکیده:   (653 مشاهده)
آلودگی آبها با غلظت‌های پایین آلاینده‌های محیطی چندین دهه است که مورد توجه جامعه علمی قرار گرفته و تبدیل به یک چالش بزرگ شده است که به این سؤال می‌پردازد که آیا غلظت‌های محیطی چنین ترکیباتی می‌توانند عملکرد فیزیولوژیک موجودات در اکوسیستم‌های آبی را مختل کنند یا خیر. در این راستا، مطالعه حاضر با هدف ارزیابی تاثیر تغذیه با پروبیوتیک  Lactobacillus roteri و مواجهه طولانی مدت با داروی ناپروکسن بر تغییرات آسیب‌شناسی بافتی در ماهی زبرا انجام شد. در این بررسی، ماهی‌‌ها به مدت 60 روز با رژیم غذایی پایه (TN, C) و پروبیوتیک (TP, TPN) (با غلظت CFU/ml 108×5/1) تغذیه شدند و همزمان تحت مواجهه با ناپروکسن با غلظت μg/L 100 (TN, TPN) قرار گرفتند. نمونه‌برداری جهت بررسی مورفولوژی روده و تغییرات آسیب‌شناسی بافت‌‌های روده، کبد و کلیه در روزهای 30 و 60 آزمون انجام شد. نتایج نشان‌دهنده افزایش قابل‌توجه طول و  قطر پرزها و تعداد سلول‌‌های جامی در روده در ماهیان تغذیه‌شده با پروبیوتیک بود. همچنین در نتیجه مواجهه با ناپروکسن، ضایعات آسیب‌شناسی از جمله فساد پرزها، واکوئله شدن، نکروز سلول، پرخونی در روده ماهیان گزارش شد. در کبد نیز عارضه‌‌های بافتی مشاهده شده شامل آتروفی، تغییر چربی، نکروز، رقیق شدن سینوزوئید، گرانول تیره، انسداد خونی، خونریزی و آب آوردگی، بود. در بافت کلیه نکروز توبولی، نکروز گلومرولی، پرخونی، نفوذ سلول‌‌های آماسی، اتساع فضای بومن و نفروکلسینوز مشاهده شد. نکته قابل‌توجه آن بود که در هر سه بافت مورد مطالعه، میزان اثر تخریبی عارضه‌‌ها در ماهیان تغذیه شده با پروبیوتیک کاهش یافت. با توجه به نتایج به‌دست آمده در این مطالعه و افزایش مداوم مصرف و انتشار داروها در محیط‌‌های آبی، استفاده از مکمل پروبیوتیک Lactobacillus roteri در مراکز پرورش آبزیان که از آبهای آلوده استفاده می‌‌کنند، جهت بهبود سلامت ماهیان توصیه می‌‌شود. زیرا همان‌طوری‌که در این مطالعه مشاهده شد، قرار گرفتن طولانی مدت در معرض غلظت‌‌های ناچیز دارو نیز باعث ایجاد آسیب بافتی می‌‌گردد که متعاقب آن ضررهای اقتصادی چشمگیری ایجاد خواهد شد.
واژه‌های کلیدی: ناپروکسن، Lactobacillus reuteri، پروبیوتیک، ماهی زبرا
متن کامل [PDF 765 kb]   (58 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1402/6/18 | پذیرش: 1402/7/10 | انتشار: 1402/7/10


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 10، شماره 3 - ( 7-1402 ) برگشت به فهرست نسخه ها