:: دوره 1، شماره 2 - ( 4-1393 ) ::
جلد 1 شماره 2 صفحات 46-37 برگشت به فهرست نسخه ها
کروم سنسینگ روشی نوین در کنترل بیماری‌های آبزیان
عصمت محمدی‌باغملایی ، مریم میربخش ، بابک قائدنیا*
چکیده:   (8223 مشاهده)

شیوع بیماری‌هایی که عامل باکتریایی دارند و نیز ایجاد بیوفیلم روی سطوح تجهیزات و محصولات آبزی‌پروری یکی از بزرگ‌ترین عوامل محدودکننده توسعه بخش آبزی‌پروری بوده است. بسیاری از گونه‌های باکتریایی قادر به تولید و ترشح مولکول‌های پیام‌رسان هستند که توسط باکتری‌های همجنس یا متفاوت مجاور تشخیص داده می‌شوند. با افزایش تراکم جمعیت باکتریایی، این مولکول‌ها نیز در محیط خارج سلولی افزایش یافته و باکتری را قادر می‌سازد تا از نظر کمی حضور سایر باکتری‌ها را درک کند. باکتری‌ها با استفاده از این سیستم که کروم سنسینگ (ادراک حد نصاب) نامیده می‌شود، تغییرات بیان ژن و پاسخ‌های بیوشیمیایی را در تمام جمعیت هماهنگ می‌سازند. کروم سنسینگ در تنظیم تشکیل بیوفیلم، پروتئازها، فاکتورهای تهاجمی و سایر عوامل بیماری‌زا نقش دارد. با پیشرفت بیولوژی مولکولی و تکنیک‌های شناسایی و نقش کروم سنسینگ در بیماری‌زایی میکروارگانیسم‌ها، کروم سنسینگ یک هدف مطالعاتی برای کنترل عوامل بیماری‌زا شد. از آنجائیکه کروم سنسینگ وابسته به حضور مولکول‌های پیام‌رسان و برهمکنش آن‌ها با گیرنده‌های هم‌جنس است، هر مولکول یا آنزیمی که سنتز یا تجمع مولکول‌های پیام‌رسان را مسدود سازد، یا مانع از اتصال آن‌ها به گیرنده شود، قادر به ایجاد تداخل در سیستم کروم سنسینگ است. یکی از هوشمندانه ترین روش‌ها برای مقابله با باکتری‌هااستفاده از ترکیبات کروم سنسینگ به منظور ایجاد ادراک نادرست و به بیان دیگر به اشتباه انداختن باکتری است. به عبارت دیگر باکتری‌ها دچار این توهم می‌شوند که جمعیتشان بسیار زیاد است و از این رو رشد و یا فعالیت متابولیک خود را متوقف می‌سازند.

واژه‌های کلیدی: آبزی‌پروری، کروم سنسینگ (ادراک حد نصاب)، مولکول‌های پیام‌رسان، عوامل بیماری‌زا
متن کامل [PDF 575 kb]   (2151 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1394/8/17 | پذیرش: 1394/8/17 | انتشار: 1394/8/17


XML     Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 1، شماره 2 - ( 4-1393 ) برگشت به فهرست نسخه ها