:: دوره 9، شماره 4 - ( 10-1401 ) ::
جلد 9 شماره 4 صفحات 54-43 برگشت به فهرست نسخه ها
مقاله علمی – پژوهشی:‌ بررسی زادآوری و زنده مانی ماهیان مولد گوپی(Poecilia reticulata) تغذیه شده با غذای ترکیبی حاوی جلبک Spirulina
رضا نهاوندی* ، مسعود صیدگر ، علی نکوئی فرد
موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران
چکیده:   (2429 مشاهده)
صنعت پرورش ماهیان زینتی کشور رشد فزاینده‌‌ای یافته است و ماهی‌‌گوپی زنده‌‌زا یکی از پرفروش‌‌ترین ماهیان زینتی در ایران و جهان محسوب می‌‌گردد. جلبکSpirulina  سرشار از مواد مغذی نظیر پروتئین، اسیدهای آمینه، اسیدهای چرب ضروری و رنگدانه‌‌های طبیعی است و کاربردهای فراوانی به ‌‌عنوان مکمل دام، طیور و آبزیان بهویژه ماهیان زینتی دارد. این تحقیق با هدف مقایسه تاثیر جیره‌‌های غذایی دارای مکمل جلبک اسپیرولینا با جیره کنسانتره فاقد جلبک اسپیرولینا بر شاخص‌‌های زادآوری و بقاء مولدین گوپی به ‌‌مدت 90 روز انجام شد. محیط پرورش شامل آکواریوم‌‌های شیشه‌‌ای در شرایط کنترل شده با دوره نوردهی12 ساعت روشنایی و 12 ساعت تاریکی و دمای آب 1±28 درجه سانتی‌‌گراد بود. چهار گروه آزمون شامل، تیمار 1 (غذای کنسانتره)، تیمار 2 (غذای کنسانتره حاوی پنج درصد جلبک Spirulina)، تیمار3 (غذای کنسانتره حاوی ده درصد جلبک Spirulina) و تیمار 4 (غذای کنسانتره حاوی 15 درصد جلبک Spirulina) بود. هر تیمار شامل سه تکرار و در هر تکرار پنج قطعه مولد ماده و سه قطعه مولد نر ماهی گوپی بیگ ایر دامبو وارداتی از کشور تایلند نگهداری شد. نتایج نشان‌‌دهنده بیشترین میزان هماوری نسبی (62/1±3/39) و لارو تولیدی (65/2±0/150) و کمترین بقاء در جیره حاوی 15 درصد مکمل جلبکSpirulina  بود. در طول دوره پرورش اختلاف معنی‌داری در میزان بقاء ماهیان در تیمارهای مختلف مشاهده شد (05/0>p) به‌‌طوری‌‌که بیشترین و کمترین میزان بقاء در مولدین ماده به‌‌ترتیب 67/6±33/93 و 67/6±33/33 درصد و در مولدین نر به‌‌ترتیب 11/11±88/88  و 0/0±33/33 درصد در تیمارهای یک و چهار مشاهده شد. درنتیجه، جلبکSpirulina  را می‌‌توان به ‌‌عنوان غذای مکمل مناسب، سازگار با محیط زیست جهت دستیابی به زادآوری و بقاء مطلوب در ماهیان زینتی گوپی مورد استفاده قرار داد.
 
واژه‌های کلیدی: تولیدمثل، ماهی گوپی، بازماندگی، جلبک Spirulina
متن کامل [PDF 534 kb]   (566 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1401/10/3 | پذیرش: 1401/10/10 | انتشار: 1401/10/10


XML     Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 9، شماره 4 - ( 10-1401 ) برگشت به فهرست نسخه ها