:: دوره 8، شماره 4 - ( 10-1400 ) ::
جلد 8 شماره 4 صفحات 26-19 برگشت به فهرست نسخه ها
مقاله علمی - ترویجی: کاروتنوئیدها در پرورش ماهیان زینتی
محمدحسین خانجانی* ، مسلم شریفی نیا
گروه علوم و مهندسی شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه جیرفت، جیرفت، کرمان، ایران
چکیده:   (1425 مشاهده)
در سال‌های اخیر آبزی‌پروری به عنوان یک صنعت در حال رشد با تجارت میلیون دلاری ظهور پیدا کرده است که شامل پرورش انواع گونه‌های ماهیان آب شیرین، دریایی، نرم‌تنان و ماهیان زینتی می‌باشد. رنگدانه و رنگ‌آمیزی یکی از ویژگی‌های اصلی کیفیت ماهیان زینتی برای بازارپسندی است. کاروتنوئیدها مسئول رنگ‌پذیری بافت بدن در ماهیان خوراکی و رنگ پوست در ماهی‌های زینتی هستند. ماهی‌ها قادر به سنتز کاروتنوئیدها نیستند و برای تامین کاروتنوئیدهای مورد نیاز خود به جیره غذایی متکی هستند تا رنگدانه‌های خود را به‌دست آورند. خوراک‌های فرموله شده و مصنوعی ستون اصلی پرورش موفق ماهیان زینتی در محیط‌های بسته می‌باشند. منابع کاروتنوئیدی طبیعی که به طور گسترده برای تقویت رنگدانه ماهیان زینتی استفاده می‌شود، شامل بافت‌های غیر فتوسنتزی گیاهان عالی، ریزجلبک‌ها، جلبک‌های دریایی، فرآورده‌های جانبی سخت‌پوستان (پوسته، کاراپاس) و مخمر قرمز هستند. پرورش‌دهندگان ماهیان زینتی استفاده از منابع طبیعی کاروتنوئید را نسبت به منابع مصنوعی بیشتر ترجیح می‌دهند و برای آنها میزان سود به‌دست آمده از رنگ پوست پس از پایان تغذیه ماهی حائز اهمیت است. در این مطالعه مروری سعی شده است که اهمیت کاروتنوئیدها در آبزی‌پروری ماهیان زینتی مورد بررسی قرار گیرد.
واژه‌های کلیدی: رنگدانه، تغذیه، ماهیان زینتی
متن کامل [PDF 494 kb]   (264 دریافت)    
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1400/8/17 | پذیرش: 1400/9/21 | انتشار: 1400/10/10


XML     Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 8، شماره 4 - ( 10-1400 ) برگشت به فهرست نسخه ها