:: دوره 7، شماره 3 - ( 7-1399 ) ::
جلد 7 شماره 3 صفحات 7-1 برگشت به فهرست نسخه ها
تأثیر ماده 2- فنوکسی اتانول به عنوان ماده بیهوش کننده بر فاکتورهای استرسی ماهی قرمز (Carassius auratus)
عبدالرضا جهانبخشی*، الناز عرفانی فر، سجاد پورمظفر، اشکان اژدری، قاسم رحیمی قره میرشاملو
مزکش تحقیقات شیلاتی آبهای دور، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، ساسمان تحقیقات، آموسش و تزویج کشاورسی، چابهار، ایزان
چکیده:   (3719 مشاهده)
با توجه به عوارض اجتناب پذیر داروهای بیهوشی در آبزی پروری، بررسی فاکتورهای استرسی در ماهی یکی از راه های مناسب برای شناسایی اثرات جانبی آنها است. هدف از این مطالعه بررسی اثر دوزهای مختلف 2-فنوکسی اتانول به عنوان بیهوش کننده، بر سطح شاخص‌‌های استرسی (گلوگز و کورتیزول) می‌‌باشد. زمان القاء بیهوشی و ریکاوری این ماهی، در غلظت های موثر 1/0، 3/0، 5/0 و 7/0 میلی لیتر در لیتر2-فنوکسی اتانول بررسی شد. نتایج نشان دادند که قرار گرفتن در غلظت های پایین این ماده بیهوشی (1/0 و 3/0) موجب می شود تا بیهوشی عمیق در مدت زمان بیشتری رخ دهد و زمان ریکاوری آن کمتر شود و بالعکس. در غلظت های 1/0 و 3/0 میلی لیتر در لیتر این ماده سطح کورتیزول پلاسما به طور معناداری نسبت به گروه شاهد افزایش یافت و در غلظت های بالاتر (5/0 و 7/0) سطح کورتیزول به طور معناداری کاهش یافت (P<0.05). با توجه به نتایج بدست آمده، استفاده از غلظت های پایین تر 2- فنوکسی اتانول (1/0 و 3/0 میلی‌لیتر بر لیتر) باعث ایجاد استرس در ماهیان می‌‌گردد. لذا، مقادیر بالاتر (5/0 و 7/0 میلی‌لیتر بر لیتر) این ماده بیهوش کننده جهت بیهوش کردن ماهی قرمز پیشنهاد می‌‌گردد.
واژه‌های کلیدی: ماهی قرمز، فنوکسی اتانول، استرس، کورتیزول
متن کامل [PDF 623 kb]   (213 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1399/9/12 | پذیرش: 1399/7/10 | انتشار: 1399/7/10


XML     Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 7، شماره 3 - ( 7-1399 ) برگشت به فهرست نسخه ها